Založ si blog

Krátke príbehy zo života cukrovkára #2

Je tomu nejaký ten rok, čo do kaviarní a reštaurácií zavítala hipster móda. Suroviny fresh a bio, jedlá raw. Všetko zdravé, ekologicky pestované, bez pesticídov a týrania zvierat. Spoločnosť sa stala domnele uvedomelá, každému záleží čo má na tanieri. Ja som ako väčšina tomuto novému prúdu, šíriacemu sa ako mor po bratislavských uliciach, fandila. Čo môže byť lepšie ako pocit, že to čo ješ je pravdivé, a v procese výroby nik netrpel – či už sa jedná o pobehujúce kura (ktoré malo aspoň ten rok pohodový život), dojnú kravu, alebo roľníka zberajúceho úrodu na svojom políčku. Žiadny fake, čistá spravodlivosť na tanieri! Priam povnášajúci pocit. Hoci sa ako diabetik nezvyknem stravovať vonku (keďže pojem ,,nízkosacharidová diéta” nie je vo všeobecnosti veľmi známy) nová vlna ,,hipster jedál” mi dodávala nádej. Zhliadnúc ponuku v nejednej kaviarni či reštaurácii sa ma však náhle zmocnilo sklamanie. To, že nejem múku (a teda všetky nátierky, bagety a sendviče sú pre mňa tabu) na to som si už zvykla. Ale fakt, že si nemôžem objednať ani šalát – ktorý v základe neobsahuje žiadne sacharidy (a teda je pre mňa Svätý grál v dimenziách jedla) – to ma skutočne sklamalo. V mojej obľúbenej zelenine, ktorú som si bez výčitiek mohla dopriať prakticky kedykoľvek, sa ako malé parazity zjavili nové ingediencie zvané kus kus, brusnicová omáčka, pečená repa, kešu omáčka, med, hrozienka či ananás (odkedy sa do šalátov strká ovocie?). V tej chvíli sa moja beztrestná stránka v jedálnom lístku náhle rozplynula. Rovnako ma pobavilo aj odporúčanie čašníčky, nech predsa vyskúšam raw koláčik. Drahí priatelia, raw koláč je v mojich očiach to isté ako kinder bueno. Špaldová múka to isté ako pšeničná, kus kus to isté ako zemiak a ovocie to isté ako cukor. Pri cukrovke platí jednoduchá rovnica, sacharid = sacharid, možno sa jedno vstrebá rýchlejšie ako druhé, ale z praktických skúseností môžem povedať, že rozdiel je minimálny. Takže ďakujem hipster móda, už neprosím. A dúfam, že sa raz v blízkej budúcnosti vráti do ponuky stará známa klasika. Klasika ako šalát bez ovocia či medového dresingu, prosto nudné jedlo, bez žiadneho prekvapenia na záver.

A dovtedy želám všetkým dobrú chuť, nech už jete čokoľvek.

Krátke príbehy zo života cukrovkára #1 festival

16.08.2016

,,Išiel by som sa najesť” povie kamarát a užívajúc si festivalovú náladu vydá sa k najbližším stánkom. Dilema je jasná – kebab alebo plnený lagoš? Kým jeho hlava hľadá víťaza, tá moja kalkuluje. O 2 ráno mi ten večerný inzulín už asi pôsobiť nebude, mohla by som spraviť ,,príležitostnú” výnimku (a že tým príležitostí sa nazbiera veľa) a [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3554x
Priemerná čítanosť článkov: 1777x

Autor blogu

Kategórie

Archív