Založ si blog

Krátke príbehy zo života cukrovkára #2

Je tomu nejaký ten rok, čo do kaviarní a reštaurácií zavítala hipster móda. Suroviny fresh a bio, jedlá raw. Všetko zdravé, ekologicky pestované, bez pesticídov a týrania zvierat. Spoločnosť sa stala domnele uvedomelá, každému záleží čo má na tanieri. Ja som ako väčšina tomuto novému prúdu, šíriacemu sa ako mor po bratislavských uliciach, fandila. Čo môže byť lepšie ako pocit, že to čo ješ je pravdivé, a v procese výroby nik netrpel – či už sa jedná o pobehujúce kura (ktoré malo aspoň ten rok pohodový život), dojnú kravu, alebo roľníka zberajúceho úrodu na svojom políčku. Žiadny fake, čistá spravodlivosť na tanieri! Priam povnášajúci pocit. Hoci sa ako diabetik nezvyknem stravovať vonku (keďže pojem ,,nízkosacharidová diéta” nie je vo všeobecnosti veľmi známy) nová vlna ,,hipster jedál” mi dodávala nádej. Zhliadnúc ponuku v nejednej kaviarni či reštaurácii sa ma však náhle zmocnilo sklamanie. To, že nejem múku (a teda všetky nátierky, bagety a sendviče sú pre mňa tabu) na to som si už zvykla. Ale fakt, že si nemôžem objednať ani šalát – ktorý v základe neobsahuje žiadne sacharidy (a teda je pre mňa Svätý grál v dimenziách jedla) – to ma skutočne sklamalo. V mojej obľúbenej zelenine, ktorú som si bez výčitiek mohla dopriať prakticky kedykoľvek, sa ako malé parazity zjavili nové ingediencie zvané kus kus, brusnicová omáčka, pečená repa, kešu omáčka, med, hrozienka či ananás (odkedy sa do šalátov strká ovocie?). V tej chvíli sa moja beztrestná stránka v jedálnom lístku náhle rozplynula. Rovnako ma pobavilo aj odporúčanie čašníčky, nech predsa vyskúšam raw koláčik. Drahí priatelia, raw koláč je v mojich očiach to isté ako kinder bueno. Špaldová múka to isté ako pšeničná, kus kus to isté ako zemiak a ovocie to isté ako cukor. Pri cukrovke platí jednoduchá rovnica, sacharid = sacharid, možno sa jedno vstrebá rýchlejšie ako druhé, ale z praktických skúseností môžem povedať, že rozdiel je minimálny. Takže ďakujem hipster móda, už neprosím. A dúfam, že sa raz v blízkej budúcnosti vráti do ponuky stará známa klasika. Klasika ako šalát bez ovocia či medového dresingu, prosto nudné jedlo, bez žiadneho prekvapenia na záver.

A dovtedy želám všetkým dobrú chuť, nech už jete čokoľvek.

Krátke príbehy zo života cukrovkára #1 festival

16.08.2016

,,Išiel by som sa najesť” povie kamarát a užívajúc si festivalovú náladu vydá sa k najbližším stánkom. Dilema je jasná - kebab alebo plnený lagoš? Kým jeho hlava hľadá víťaza, tá viac »

kotleba, ls ns, dom, rodinny dom

Kotlebovcom rodinný dom za štátne zrejme zostane

29.05.2017 18:31

Extrémistická strana kotlebovcov, ktorá čelí návrhu na rozpustenie, si za peniaze daňových poplatníkov zaobstarala vilu v lukratívnej časti Banskej Bystrice.

theresa mayova

Mayová potvrdila začiatok rokovaní o brexite na 19. júna

29.05.2017 17:16

Rokovania o odchode Británie z Európskej únie začnú 11 dní po parlamentných voľbách.

lietadlo, letisko

Čiernohorskému politikovi zabránili letecky cestovať cez Moskvu

29.05.2017 16:59

Lídrovi čiernohorskej vládnej strany Miodragovi Vukovičovi zabránili v Moskve prestúpiť z lietadla do lietadla.

Srí Lanka, záplavy

Po roku opäť obrovské záplavy na Srí Lanke, turisti by sa mali vyhnúť juhu

29.05.2017 16:52

Doslova do roka a do dňa, dalo by sa povedať o rozsiahlych záplavách na Srí Lanke, ktoré spôsobili výdatné monzúnové dažde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1791x
Priemerná čítanosť článkov: 896x

Autor blogu

Kategórie

Archív